Gravel Filtre Çalışma Prensibi Ve Kullanım Alanları
Gravel Filtre Çalışma Prensibi Ve Kullanım Alanları
Sulama kaynağı olarak göl, baraj, kanal, havuz suları da kullanılıyor. Ancak bu tarz su kaynağı, yosun veya alg gibi riskleri de kendi içerisinde barındırır. Bu nedenle de filtreleme işlemlerinde gravel filtre türüne başvurmak, en verimli çözüm oluşturur. İçerisinde yosun, alg gibi organik madde içeren suların filtrasyonun da kullanılmak üzere gravel filtreler en iyi dizayn sunmakta ve verimli biçimde filtreleme imkanı vermektedir. Gravel filtre, hızlı ve derinlemesine filtrasyon gerçekleştirmesinden dolayı en iyi filtreleme imkanını verir. Tarımsal alanınız için sulama faaliyeti sürdürürken; suyun kaynağı olarak göl, baraj, kanal suları kullanıyorsanız, gravel filtre kullanımına yönelmeniz verimin artmasına da destek verecektir.
Gravel Filtre Yapısı ve Çalışma Prensibi
İki hazneden oluşan gravel filtrelerin üst haznesinde; filtreleme derecesini belirleyen kuvars kumu, bazalt, kum-çakıl, antrasit kömürü, silika kumu, mermer kırığı v.b. materyaller kullanılır. Derinlemesine filtreleme işlemi için bu haznedeki materyaller etkili olur. Gravel filtre üst ve alt hazneleri, difüzör adı verilen mantar plaka ile birbirinden ayrılmaktadır. Bu difizörler, üst haznedeki materyallerin alt hazneye geçmesini engellemektedir. Aynı zamanda bu difüzör iie etkin bir yıkama işlemi sağlanmaktadır. Bu difüzör, gravel filtrenin geri yıkama işlemi esnasında materyal katman üzerine eş basınç uygulayarak etkin bir geri yıkama işlemi gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Yapıdaki alt katmanın görevi, filtre edilmiş temiz suyu tutmaktır. Gravel filtrelerin giriş / çıkış çapları 2” ile 4”aralığında değişebilmektedir. Bu filtre türünün kapasiteleri ise 10 m3 /saat ile 110 m3 /saat arasında değişebilmektedir. Kullanılan suyun debisine bağlı olarak manuel, yarı veya tam otomatik geri yıkama işlemini gerçekleştirebilecek şekilde imal edilen türleri bulunmaktadır.
Gravel filtre çalışma yapısında; girişi kısmında girmiş olan su, istenilen filtreleme derecesine göre üst hazneye konulmuş materyallerden yavaşça ilerleyerek derinlemesine süzülmektedir. Bu bölümdeki meteryaller, kirli su içinde bulunan partikülleri tutmaktadır. Çıkış kısmına, materyallerden ve difizör bölümünden geçen temiz su iletilmektedir. Filtreleme işlemi boyunca, materyallerin yer aldığı üst katmanda kalan partiküller belli bir süre sonra filtrede basınç kaybına ve tıkanmaya yol açmaktadır. Geri yıkama işlemi bu nedenle başlatılır. Temiz su ile geri yıkama işlemi yapılması gerekir. Gravel filtre girişine monte edilen manuel veya otomatik vana ile giriş bölümü kapalı drenaj bölümü ise açık konuma getirilerek başlatılmaktadır. Geri yıkama sürecinin, filtrenin tıkanma durumuna göre ayarlanması gerekmektedir. Geri yıkama işleminde; gravel filtre alt haznesinden iletilen basınçlı temiz su filtrenin difizörlerinden materyallere doğru ilerlemekte bu materyal katmanı içindeki askıda kalan partiküller, basınçlı temiz suyun etkisiyle yukarı toplanır. Sonrasında da geri yıkama kontrol vanasının drenaj bölümünden atmosfere bırakılırlar. Bypass’lı sistemlerde geri yıkama işlemi ise 2 aşamada ve 2, 4 ve 5 nolu vanaların kapatılmasıyla başlatılır. Bu yapıda geri yıkamanın verimi için gravel filtre çıkışına mutlaka disk veya elek filtre kullanılması tavsiye edilmektedir.
Gravel Filtre Kullanım Yerleri
Damla sulama sistemleri içinde önemli bir seçenek oluşturmakta olan gravel filtreler; daha çok göl, dere, baraj, kanal ve havuz suları kullanılacak ise tercih edilmesi gereken seçenek olmaktadır. Tarımsal amaçlı sulamalarda, yosun ve alg gibi yabancı malzemelerin temizlenmesinde, başarılı bir çözüm gravel filtreler ile elde edilir.