Seperatör Filtre Çalışma Prensibi Ve Kullanım Alanları
Seperatör Filtre Çalışma Prensibi Ve Kullanım Alanları
Separatör filtre çeşitleriyle su içinde bulunan mevcut kum, mil gibi kaba partiküllerin filtrasyonu sağlanırken, ekonomik bir filtrasyon sistemi elde edilmektedir. Bu ekonomik yapısıyla separatör filtreler, damla sulama sitemi gibi tarımsal alanlarda olduğu kadar endüstriyel işletmelerde de kullanım imkanı yaratmaktadır. Yüksek oranda filtrasyon sağlamakta olan separatör filtre türleri, özel dizayn edilmiş olan iç yapıları sayesinde sudan daha ağır olan kaba tortuları sudan ayırmaktadır. Bu işlemi santrifüj kuvveti yardımıyla yapan separatör filtrenin alt kısmında, tüm tortular tutulur. Oldukça basit yapıya sahip olan separatör filte türü ile minimum basınç kaybı yaratılmakta ve maksimum verimde filtrasyon yapılabilmektedir. Seperatör filtreler, tekli ve modüler olarak manuel veya tam otomatik temizleme işlemini gerçekleştirebilecek biçimde kullanılabilmektedir.
Seperatör Filtre Çalışma Prensibi
Separatör çalışma yapısında, mekanizma içerisine tanjansal bir bir şekilde giren sıvı bir dönme hareketiyle alt bölüme inmektedir. Bu çalışma esnasında, sudan ağır parçalar dışa doğru yayılmakta ve dibe düşmektedir. Hareketli olan su ise dip bölümdeki yansıtılan dönen su içerisinde yükselmekte ve dışarıya ayıklanarak çıkmaktadır. Alt bölümde toplanan katı parçalar ise sürekli veya düzenli aralıklarla dışarı atılmaktadır. Seperatör filtreler, manuel veya otomatik olarak yaklaşık 75 – 80 mikron düzeyinde filtrasyon hassasiyetine sahip olarak çalışmasını sürdürmektedir. Paslanmaz çelik veya karbon çelik ile üretilebilen seperatör filtrelerin, kesintisiz olarak 24 saat çalışabilme özelliği vardır.
Seperatör filtre türleri yüksek kapasite aralıklarında çalışabilmekte ve otomatik olarak kendini temizleme özelliği ile oldukça kullanışlıdır. Separatör filtre temizlenme aşamasında da suyun kesilmesi gerekmemektedir. İçinde hareketli parça olmaması ve yedek parça gereksiniminin olmaması da bir avantajdır. Bakım çalışması da sadece katı malzemelerin tutulduğu haznenin temizlenmesi kadar basittir. Çalışması sırasında yüksek kapasitelerde bile basınç kaybı sabit olmaktadır. İçinde ayrı bir filtre ekipmanının olmaması, tıkanma riskini de ortadan kaldırır.
Seperatör Filtre Kullanım Alanları
Yapısı gereği separatör filtre türleri, kuyu suyu kullanımı olan alanlarda kullanılmaktadır. Separatör filtreler, kuyu sularında bulunan yüksek orandaki mili tutmak konusunda oldukça başarılıdır. Separatör filtre yapısında bulunan otomatik blöf sistemi, yüksek orandaki milin en ekonomik yolla filtrelenmesine imkan vermektedir. Yer tasarrufu açısından, direk olarak kuyu pompasına direk bağlanabilir yapıda olması avantaj getirmektedir. Deniz suyu filtreleme işlemlerinde de başarılı sonuçlar alınması sebebiyle kullanılmaktadır.
Kolay temizlenebilmesi, temizleme sırasında suyu kesmeye gerek kalmaması, basınç kaybı yaratmadan ve su debisini düşürmeden kullanılabilmesi, 70-80 mikrona kadar katı partikülleri tutma özelliğine sahip olması, bakım gerektirmeyen yapıda olması avantajları ile kullanım yerleri bulan separatör filtreler; yıkama sularının tekrar kullanılması ve soğutma suları filtrasyonu gibi çalışmalarda tercih edilir. Özellikle seperatör filtre tercihi, su içerisinde bulunan kaba tortuların filtrasyonu işlemleri için olmaktadır.