Damla Sulama Filtresi Çeşitleri
Damla Sulama Filtresi Çeşitleri
Suyun giderek daha değerli hale geldiği günümüzde, suyun daha ekonomik kullanımına uygun yöntemler de değerli hale geliyor. Bu yönüyle damla sulama, verimli su kullanımına da imkan veriyor. Damla sulama yöntemi için de en önemli ekipman olarak damla sulama filtresi; sistemde kullanılan damlama borularını korunmasına, uzun ömürlü olmalarına ve düzgün çalışmalarına olanak veriyor. Su kullanımı açsından zaten maliyet avantajı olan damlama sulama, doğru filtre kullanımı ile üreticilere daha uygun maliyetle çalışma olanağı veriyor. Doğru sulama yöntemi kadar, damla sulama için doğru damla sulama filtresi seçimi de bir kat daha önemli hale geliyor.
Damla sulama sistemlerinde kullanılan boruların küçük geçiş kanallarına sahip olması, tıkanma sorunlarının yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle de damla sulama filtresi, bu sulama yöntemi için bir anlamda kalp olarak görülüyor. Damlatma işlemini gerçekleştirmekte olan borular; fiziksel, kimyasal, biyolojik etkilere bağlı olarak, en çok da fiziksel yolla taşınan kum ve milpartiküllerle zaman içerisinde tıkanabiliyor. Damlama sisteminin doğru çalışmaması ve arazinin sulanamama sorunu, kirli suyun boruları tıkaması ile ortaya çıkıyor. Yaşanan tıkanma, suyun eşit biçimde dağıtılmasını engelliyor. Hatta damıtıcıların tıkanması ile damla sulama borusunun faaliyetinin sona ermesi gibi daha büyük sorun da ortaya çıkabiliyor. Verimsiz biçimde yapılan sulamanın, üreticin verim ve kalitenin düşmesi anlamına da geldiğinden de damla sulama filtresi seçimine daha yüksek düzeyde önem verilmesi gerekiyor. Metal disk filtreler, plastik disk filtreler, hidrosiklon filtreler, seperatör filtreler arasından en uygun olanın seçilmesi daha yüksek karlar elde edilmesini de sağlayacaktır.
METAL DİSK FİLTRELER:
Naylon takviyeli polipropilen malzemeden imal edilmiş diskler kullanılır. Bu diskler, bir omurga üzerinde üst üste dizilir ve derinlemesine filtrasyon gerçekleştirmek için dizayn edilerek yapıyı oluşturur. Diğer filtre sistemlerine nazaran daha basit bir dizayna sahip olan metal disk filtreler, özellikle kuyu suyu ve içinde kum barındıran suların filtrasyonun da elde ettiği yüksek başarı ile bilinir. Değişik uygulamalara göre açılı ve yatay tip olmak üzere iki farklı gövde tipinde imal edilebilmektedir.
PLASTİK DİSK FİLTRELER:
Damla sulama sistemleri için kullanılan plastik disk filtreler, sentetik disklerin üst üste bir kolona dizilmesi ile oluşmaktadır. Filtre görevi yapan diskler, üst üste sıkıştırılmaktadır. Plastik disklerin üst ve alt yüzünde de filtrenin mikron seviyesindeki süzme kabiliyetini belirleyen ince kanallar bulunmaktadır. Bu kanallar, birbirini kesecek şekilde ters yönde yerleşmiştir. Çok miktarda filtre katmanının oluşmasını sağlayan ise diskler birbiri üzerine konduğunda ortaya çıkan ve r birbirini kesen çok miktarda kanaldır. Suyun istenen parçacık boyutuna kadar filtrelenmesi de bu kanallardan geçiş esnasında olmaktadır. Plastik disk filtreler, organik madde içeren yüzey sularına karşı üstün koruma sağlamaktadır. Sahip olduğu 3 boyutlu filtrasyon gövdesi sayesinde de tüm su türlerine karşı en verimli kullanılan filtre olarak dikkat çekmektedir.
HİDROSİKLON FİLTRELER:
Su içinde bulunan özgül ağırlığı suya göre daha ağır olan tanecikleri (kum, silt vb. partikülleri) ayırarak alt haznesine biriktirmekte olan bir filtre türü olarak hidrosiklon filtreler, basit bir yapıda dizayn edilmiş bir filtre türdür. Bu basit yapı sayesinde de daha ekonomik ve daha kullanışlıdıren filtre tipi olarak öne çıkar. Hidrosiklonun dağılım hareketini; hidrosiklon boyutu, dizayn biçimi, akış hızı ve suyun içerisindeki partiküllerin yoğunluk ve büyüklükler etkilediğinden de verimli bir su filtrasyonu elde edebilmek amacıyla hidrosiklonda hız ve debi uyumu sağlanarak kullanılmalıdır. Hidrosiklon filtre sistemleri; tekli ve modüler olarak manuel veya tam otomatik temizleme işlemini gerçekleştirebilecek biçimde kullanılabilmektedir.
SEPERATÖR FİLTRELER:
Separatör filtre sisteminn kullanımı; tarımsal sulamada ve endüstriyel alanlarda sondaj ve diğer su havzalarından gelen suların içindeki kaba ve ağır malzemeleri ayırma amacıyla olmaktadır. Basit yapıda dizayn edilmiş olan separatör filtreler; kuyu suyu veya içerisinde kum, çakıl ve sudan daha ağır partikül bulunduran suların filtrasyonun da kullanılır. Basit yapıya sahip olmasıyla ekonomik ve kullanışlı bulunan separatör filtreler; çalışma prensibi olarak sistem basınçlı su ile çalışmakta olup suyun içerisindeki mil, silt, kum, yosun vb. sudan ağır malzemeler savrularak ayırma işlemini gerçekleştirmektedir. Seperatörler, tekli ve modüler olarak manuel veya tam otomatik temizleme işlemini gerçekleştirebilecek biçimde kullanılabilmektedir.
YOSUN (GRAVEL) FİLTRELER:
Özellikle yosun, alg gibi organik madde içermekte olan suların filtre işlemlerinde yosun (gravel) filtreler tercih edilmelidir. Sulama işlemi ırmak, göl, havuz sularından yapılıyorsa, bu filtre türüne ihtiyaç ortaya çıkabilir. Yosun filtrelerin filtreleme hızları 15 m/h den fazla olduğundan, hızlı filtrasyon gerçekleştiren bir filtre türüdür. Diğer filtrelere göre en büyük avantajı ise derinlemesine filtrasyon gerçekleştirerek maksimum verimde filtrasyon sağlaması olmaktadır. En az iki hazneli olarak imal edilen yosun filtrelerinde, filtre kazanı içinde bulunan üst hazne ve filtre edilmiş temiz su için alt hazne bulunur. Asıl filtreleme işlemi için kullanılan medya haznesi içerisinde; kum-çakıl, kuvars kumu, antrasit kömürü, ezilmiş bazalt, silika kumu v.b materyaller ile filtreleme derecesine göre katman oluşturacak biçimde üst üste dizildiği görülür. Alt ve üst hazne, birbirinden mantar difüzör plakası ile ayrılır. Bu mantarlar; medya filtrenin ters yıkama (temizleme) işlemi esnasında, materyal katman üzerine eş basınç sağlayarak, etkin bir ters yıkama işlemini gerçekleştirmek için dizayn edilmiştir.
Akar Zirai Aletler olarak tüm tarım makineleri çözümleriniz için bir whatsapp mesajı kadar uzaktayız.